Klubben

Den 22. november 2017 ‚Äď midt i #MeToo-bev√¶gelsens rasen ‚Äď offentliggjorde Sveriges st√łrste avis, Dagens Nyheter, en dybdeborende artikel om seksuelle overgreb, og det blev starten p√• en r√¶kke afsl√łringer, som rystede den internationale litter√¶re verden og tvang det Svenske Akademi, landets fornemmeste kulturinstitution, som hvert √•r beslutter, hvem der skal have Nobelprisen i litteratur, i kn√¶. Som en konsekvens af afsl√łringen blev denne prestigefyldte litteraturpris ikke uddelt i 2018.

I Klubben - en unders√łgelse freml√¶gger Matilda Gustavsson adskillige nye afd√¶kninger og giver stemme til en r√¶kke vidner, som oplevede denne rystende, internationale skandale p√• f√łrste h√•nd, og forfatteren maler et dybdeg√•ende portr√¶t af magtens dynamik og privilegier indenfor kunstens verden. Forfatteren tr√¶kker tr√•de langt udover avisoverskrifterne, og med grundig research og spidset pen udstiller hun, hvorledes en patriarkalsk struktur gennemsyrer hele det humanistiske parnas.

Vold, gr√•dighed og gr√¶nsel√łs ambition: Dette er historien om, hvordan magt og indflydelse blev groft udnyttet i kulturlivets helligste haller ‚Äď og fort√¶llingen om, hvordan kunst kan skabes og liv √łdel√¶gges som et resultat heraf.

• Forfatter: Matilda Gustavsson